Outdoor


KLÆDT PÅ TIL OUTDOOR?

Vejret bestemmer
Hvordan er årstiden, nedbøren og temperaturen, der hvor du skal på tur eller ferie? Det skal du have styr på, når du vælger tøj. Hvis du selv skal bære din bagage, så skal du pakke så let og smart som muligt. Heldigvis er der god hjælp at hente i de funktionelle materialer, som tøj til outdoor er lavet af.

Fugten skal væk
Uanset vejret, så vil varmen fra din krop afsætte fugt og sved i dit tøj, når du er aktiv. Dit tøj skal derfor kunne lede fugten væk – fra inderst til yderst. Ellers kan du ikke holde dig tør og tempereret. Hvor bomuld suger fugt til sig og holder på den, så lader svedtransporterende materialer fugten fordampe. Derved bliver du ikke klam og kold. Og det er rigtigt vigtigt, når du er udenfor i lang tid eller langt væk hjemmefra.

De tre lag
Klæd dig hellere i tre eller flere tynde lag, frem for få tykke. Så kan du bedre finjustere din kropstemperatur, hvis du bliver for varm undervejs. Ved at fjerne et tyndt lag, sænker du temperaturen en smule ad gangen – og du vil stadig have nogle lag tilbage på kroppen.

De varme dage
På varme dage kan du bruge lette og løse trekkingshorts og –skjorter i svedtransporterende materialer. Der findes også ¾-bukser og pants, hvor buksebenene kan lynes af. Det er smart, når temperaturen skifter. Det er praktisk med de mange lommer, du har ved hånden i trekkingtøj.

De kolde dage
Inderst kan du have svedtransporterende undertøj. Som mellemlag kan du bruge fleece,
som isolerer. Jo mere vamset og opkradset den er, des mere luner den. Yderst kan du
have en vandtæt og/eller vindtæt og åndbar (foret) overdel. Nogle jakker kan det hele. På
benene kan du springe det lune mellemlag over og nøjes med to lag.

De våde dage
Er der udsigt til regn, så skal det yderste lag selvfølgelig kunne holde vand. For at holde
tæt i kraftige byger, skal det kunne klare et vandsøjletryk på 3000. Skal det holde dig tør
i silende regn en hel dag, så skal det klare et vandsøjletryk på 10000. Husk, at det skal være
åndbart, så fugten fra din krop kan komme ud.

FOD PÅ FODTØJET?

Stabil og skridsikker sål

Dit fodtøj skal være skabt til terræn. Det betyder, at det skal have en stiv og stabil sål, der sikrer, at din fod ikke skrider eller vrider, hvis du kommer forkert op på en sten eller noget andet ujævnt. Det skal også have en kraftig, profileret slidsål, som griber godt fat i klipper, sten og våd jord, så du har fodfæste.

Støvler eller sko
Der findes vandrestøvler og vandresko. Er din oppakning tung, og skal du gå i flere dage i ujævnt terræn, så anbefaler vi en vandrestøvle. De beskytter og støtter bedst. Er det lunt, er terrænet mindre udfordrende, og vil du være let om fødderne, så vælg en vandresko – hvis din oppakning ikke er alt for tung.

Når det er vådt og koldt
I vådt eller koldt vejr skal dit fodtøj have en vandtæt overdel, der lader din fod ånde. Det kan være specialbehandlet læder eller et hurtigttørrende syntetisk materiale. Når terrænet er blødt og vådt, er det en fordel med støvler.

Når det er varmt
Er det varmt, så er fritidssandaler en fin makker. De bør havepolstrede remme, der kan spændes godt fast om din fod. Du har også brug for en stiv og profileret sål, hvis du færdes i terræn. Til længere gåture bør du have sandaler med støddæmpning. Du kan også vælge vandresko med en luftig overdel. De giver fin ventilation på de varme dage.

Fodtøj med pasform
En tur eller ferie til fods kræver perfekt pasform. Mærk efter, om dit fodtøj sidder godt om dine fødder, og om dine tæer har god plads. Tæerne må ikke støde på, når du går ned ad bakke. I sandaler må dine tæer ikke rage ud over sålens kant. Gå dit fodtøj godt til, før det skal stå sin prøve på en lang tur. Du kan også nedsætte risikoen for vabler med et par velsiddende og svedtransporterende sokker.

STYR PÅ UDSTYRET?

RYGSÆKKEN

Rygsækken skal passe

En rejserygsæk skal ikke bæres af dine skuldre alene. Den skal hvile på dine hofter. Den skal derfor passe til din krop og have et bæresystem, der kan indstilles til dig. Prøv rygsækken med fyld og vægt, så den falder naturligt. Mærk efter, om den hviler behageligt på dine hofter og om bælte og stropper sidder rigtigt og har en god polstring. Der findes rygsække specielt til damer og herre. Din højde, ryg og skuldre afgør, hvor stor din rygsæk bør være.

Pakning og rum

Rygsækken skal have en ruminddeling, der gør det nemt at pakke klogt. Du skal kunne fordele vægten. Lette ting skal have plads foroven og forneden. Tunge ting skal placeres i skulderhøjde tættest på ryggen. Ellers vil rygsækken svinge og tvinge dig forover. Fylder du ikke din rygsæk helt op, så skal du stramme den sammen med kompressionsstropperne. Det fastholder indholdet og vægtfordelingen. En mindre rygsæk bør også kunne strammes sammen og spændes godt rundt om din krop, så den ikke svinger fra side til side, når du er aktiv.

Regnslag til rygsæk

Du skal ikke regne med, at en rygsæk er vandtæt. Vand kan trænge igennem syninger og lynlåse. Derfor bør du have et regnslag med til din rygsæk, hvis der er risiko for nedbør. I nogle af rygsækkene er det integreret.

Rygsæk på flyveturen

Skal du op og flyve og med din rejserygsæk, så træk en fly bag over den før check-in. Så er lynlåse, lukninger og spænder beskyttet undervejs. Det er ofte et krav ved check-in.

TELTET

Valg af telt

Dit telt bør være let – og let at slå op. Det skal også passe til de klimatiske forhold. Skal du bruge teltet på solrige og varme dage, så bliver du mere end glad for, at det har god ventilation. Skal du bruge det, hvor der er kraftig vind, så skal teltstængerne have en god stivhed og styrke, så teltet ikke bøjer sammen i vinden. Vælg kraftige pløkker til sand og specielle pløkker til klippegrund. Man regner 60 cm. pr. person i et telt. Det er ikke meget. Vil du have mere plads at brede dig på, så husk, at det er bliver tungere at bære på.

Plads til bagagen

Vælg et telt, hvor der er plads til din oppakning. En lille apsis til bagage, sko og køkkengrej beskytter også mod, at der drypper regn ind i kabinen, når du skal ud og ind af teltet.

Slå det godt op

De fleste telte består af et indertelt og et ydertelt. Kun yderteltet er vandtæt. Stram derfor yderteltet godt, og lad inderteltet være lidt løst, så der ikke opstår kontakt mellem de to lag. Ellers kan der dryppe vand ind i kabinen i vådt vejr. Der skal være mindst 10 centimeters afstand. Det kan være nødvendigt at stramme yderteltet op i regnvejr. Slå altid teltet op på en så jævn bund som muligt. Og øv dig i at slå teltet op hjemmefra.

Hold teltet tæt

Med tiden nedbryder sol og slid den vandtætte PU-belægning på yderteltet. Du bør derfor forny beskyttelsen med en imprægnering efter et par sæsoner.

SOVEPOSE OG UNDERLAG

Sovepose og temperaturer

Hvor skal du sove, og hvor koldt bliver der om natten? I Danmark og i Norden kan nattetemperaturen komme langt ned selv om sommeren. I sommerhalvåret bør du vælge en sovepose, der går ned til
+3 og måske ned til +0, hvis du er kuldskær. Er der risiko for nattefrost, skal den være varmere. Sover du under lune himmelstrøg, så behøver du blot en sovepose, der går ned til +10 eller måske +15.

Længde og vægt

Din sovepose bør have kropsform og være omkring 30 cm længere end dig. Bliver den for bred eller lang, kan du ikke varme den op. Der er ingen sammenhæng mellem, hvor meget en sovepose vejer, og hvor meget den varmer. Tag højde for vægten, og hvor meget den fylder sammenrullet, hvis du selv skal bære din sovepose. Du vil blive glad for en lille letvægter.

Poser til soveposen

Du kan anvende en lagenpose i din sovepose. Det er behageligt og praktisk. Du kan lettere vaske en lagenpose og den skåner soveposen. Du kan også få en overfrakke til soveposen. Men en bivuakpose er du og soveposen beskyttet mod regn og snavs, når du sover under åben himmel.

Underlag og luftmadras

Det er dumt at slæbe en tung luftmadras og luftpumpe med ud i det fri. Med mindre du er på camping i bil. Vælg et selvoppusteligt liggeunderlag. Her ligger du lunt og blødt på isolerende skum og luft. Jo tykkere underlaget er, des blødere ligger du – men des mere fylder og vejer det. På hårdt og ujævnt terræn vil du blive glad for god polstring.


Top