Sport kræver udstyr

Når du skal i gang med at dyrke en sportsgren – eller måske genoptage den idræt, du dyrkede i dine unge år – kræver det naturligvis træning, hvis du skal opnå et rimeligt niveau. Men du kommer ikke udenom, at du også skal have udstyr, som passer til dig og dit niveau.

Afhængig af hvilken sportsgren, det drejer sig om, er der ganske stor forskel på priserne på udstyr. Skal du eksempelvis i gang med at løbe, kan du i teorien komme i gang for ganske få hundrede kroner, hvis du blot vil have et par billige løbesko, mens en idræt som ridesport er en noget mere bekostelig affære med relativt store udgifter til hest, pasning og andet udstyr.

Inden du gå i gang med at lede efter udstyr til din sport, er det altid værd at overveje, hvor meget du har tænkt dig at dyrke sportsgrenen. Skal du for eksempel spille tennis en gang om måneden – og er du endnu ikke helt sikker på, om interessen holder ved, kan det næppe betale sig at investere i en ketcher til flere tusinde kroner i første ombæring. Her kan du med fordel lægge ud med en billigere model og teste interessen med en investering, som hurtigt kan afskrives. Eller måske kan du endda låne dig frem hos familie, venner eller bekendte, indtil du finder ud af, om det er noget, du vil satse på.

Men er du sikker på, at du er havnet på den rette hylde og ønsker at gøre noget ud af det, så skal du naturligvis sikre dig, at du har det rigtige udstyr, som både holder og gør dig i stand til at nyde din sport og samtidig skabe de bedste forudsætninger for, at du kan blive endnu bedre.

Det koster sportsgrenene

Udstyret er ikke det eneste, du skal tage i betragtning, hvis økonomien spiller en rolle for dit valg af idræt. Der kommer også i kontingenter, baneleje og instruktion til. Danmarks Idrætsforbund undersøgte i 2015, hvor dyre de enkelte idrætsgrene er, og her kan du se et udpluk:

1. Ridning.

Ridesport er klart den dyreste idrætsgren – med løbende årlige udgifter på 10.000 kroner. Hertil skal lægges startinvesteringer i omegnen af 20.000 kroner for hest, udstyr mv.

2. Golf

Golfsporten kan være en dyr fornøjelse med årlige udgifter til kontingent, udstyr og greenfee på 8.000 kroner og en engangsudgift på 6.000 kroner. Der er dog stor forskel på klubbernes priser, og når man begynder, kan udstyr ofte lånes eller købes brugt til billige penge på nettet eller i den enkelte golfklub. Bliver man bidt af golf, som mange gør, vil behovet for bedre – og dyrere – udstyr opstå.

Der er et spring fra de to øverste listen ned til de efterfølgende sportsgrene, som alle ligger i spændet mellem 2000 og 4000 kroner, når man både kigger på årlige udgifter og det engangsbeløb, som der skal lægges ud med.

3. Styrketræning/crossfit. 2.900 kroner i løbende udgifter / 3.000 i opstartsgebyr

4. Spinning. 2.900 kr. / 2.500 kr.

5. Håndbold. 2.550 kr. / 2.000 kr.

6. Dans. 2.400 kr. / 4.250 kr.

7. Aerobic/zumba. 2.400 kr. / 2.250 kr.

8. Fodbold. 2.000 kr. / 2.650 kr.

9. Svømning. 1.600 kr. / 2.750 kr.

10. Badminton. 1.300 kr. / 3.000 kr.

Nu er det trods alt de færreste, der vælger sportsgren ud fra økonomiske hensyn, men der er altså forskel på, hvor mange penge, der skal op af lommen til de forskellige sportsgrene, men som de fleste idrætsudøvere kan skrive under på, er det penge, som i langt de fleste tilfælde er givet godt ud.

Måske har du løbet i et par gamle udtrådte løbesko og fundet ud af, at du pludselig kan skære flere minutter af dine tider med et par nye. Måske har du spillet tennis med din fars gamle ketcher – og erfaret, at du med den nye ketcher pludselig kan vinde over din kammerat. Og som fodboldspiller ved du også, hvor meget de rigtige støvler kan betyde, når du står over et frispark uden for feltet i kampens sidste minutter.

Talent er vigtigt, men det er svært at få talentet til at folde sig ud i fuldt flor uden det rigtige udstyr. Og når passionen og lysten til at blive bedre for alvor er til stede, findes der heller ikke meget bedre end at gå på jagt efter det udstyr, som kan gøre dig endnu bedre. Og heldigvis findes der i sportsbutikker så meget viden og know-how, at du kan få hjælp til at finde præcist det udstyr, der passer til dig, dit aktuelle niveau og dine ambitioner.